Tropische roots

De bromelia is van oorsprong een echte wereldreiziger. Zijn voorouders groeiden en bloeiden hoog in het ruige Cordilleras de los Andesgebergte en diep in de warme oerwouden van Uruguay. Overal in Midden- en Zuid-Amerika komen bromelia’s voor, de een nog mooier dan de ander. Bij elkaar meer dan 2800 soorten. In de achttiende eeuw ontdekten Belgische handelsreizigers de schoonheid van de bromelia en namen een paar planten mee naar Europa. Zo legden ze de basis voor het enorme assortiment bromelia’s waaruit je vandaag kunt kiezen.

Oerplant

Bromelia’s zijn vermoedelijk ontstaan in het Krijt, zo’n 65 miljoen jaar geleden. Fossiele exemplaren zijn gedateerd op 30 miljoen jaar geleden, zodat ze met recht oerbewoners genoemd kunnen worden. Inca’s, Azteken en Maya’s gebruikten zo’n beetje elk deel van de plant voor voedsel, bescherming, vezels en ceremonies. Grappig is dat die oer-Bromelia niet gek veel verschilt van de exemplaren die je bij bloemist en tuincentrum vindt: je haalt er echt een stukje natuurhistorie mee in huis, maar dan wel gekleed in de nieuwste mode.

Kweken

De Bromelia inspireerde en inspireert veredelaars en telers om nog mooiere exemplaren te kweken. De inspanningen van professionele veredelaars en kwekers hebben inmiddels geresulteerd in een omvangrijke familie bromelia’s, die jaarrond verkrijgbaar zijn bij tuincentrum en bloemist. De teelt is milieuvriendelijk, dat wil zeggen: de kwekers, zuiveren en recyclen hun water en gebruiken uitsluitend verantwoorde gewasbeschermings- en voedingsmiddelen. Een vernuftige computer zorgt efficient voor het ideale klimaat met de juiste temperatuur, vochtigheid, licht en water.

Verkrijgbaarheid

De bromelia is er in zoveel soorten en kleuren, dat er altijd wel aanbod is in je tuincentrum of bij je bloemist. Bovendien kan de aanvoer wekelijks wisselen. Wie wat vaker naar het tuincentrum of de bloemist gaat, ontdekt telkens weer nieuwe soorten en kleuren. Ook handig: de Bromelia is er altijd. Ofwel ‘jaarrond’, zoals de vakmensen dat noemen. En wat betekent dat voor jou? Voor jou is elk seizoen bromelia-seizoen!

Wist je dat?

…er bromelia’s zijn die op de grond groeien (terrestisch) en bromelia’s die aan bomen groeien (epifytisch) om meer licht te krijgen?

…epifytische bromelia’s geen nadelig effect op die boom hebben omdat zij met hun wortels én hun bladeren vocht en voedsel onttrekken aan de lucht (en niet aan de boom)?

…alle bromelia’s een positieve invloed hebben op de luchtkwaliteit?

…wat we hier gemakshalve bloemen noemen, in werkelijkheid gekleurde schutbladeren zijn. De echte bromeliabloemetjes zijn heel klein.

…alle bromelia’s kleine schubben hebben op hun blaadjes, die trichomes worden genoemd.

…die schubben vormen een absorptiesysteem en dienen in de woestijn ook als hitteschild: ze voorkomen dat de planten onnodig veel vocht verliezen in de brandende zon.

…hoe zilverwitter de bladeren zijn en hoe donziger ze eruit zien, hoe meer schubben je Bromelia heeft.

…er bromelia’s zijn met puntige bladeren en met zaagvormige bladeren?

…bromelia’s met dikke bladeren een droge omgeving willen en bromelia’s met dunne bladeren liever wat vochtiger staan?

…de centrale kelk dunne haartjes en schubjes heeft om water te absorberen?

…de bromelia in het wild in zijn kelk ook oude rottende bladeren en vogeluitwerpselen opvangt en zich hiermee voedt?

…het gifkikkertje hier ook van eet en drinkt en in het water in de kelk zijn kikkerdril afzet?

…de Bromelia Vriesea ’s nachts zuurstof afgeeft en dus heel geschikt is voor plaatsing in de slaapkamer?

…de Bromelia Neoregilia een echte zonaanbidder is en zijn kleine bloemen verbergt in zijn bladeren?

….de ananas die je eet familie is van de kamerplant bromelia?

…er zelfs een speciale variant kamerplant is, de Ananas ’Champaca’, die behalve veel sierwaarde ook een eetbare vrucht oplevert – mits volledig gerijpt?